Tocmai ce am terminat de citit „Succesul redefinit” de Arianna Huffington, cu al cărei mesaj rezonez de ceva vreme. Deși se află pe lista celor mai influenți 100 oameni din lume, autoarea se întreabă ce înseamnă cu adevărat a trăi o viață bună? “Și chiar așa, asta-i tot? Dacă asta înseamnă să trăiești, atunci ce mai este viața? E posibil ca adevăratul scop în viața să fie doar banii și recunoașterea?” Majoritatea oamenilor de succes în ziua de azi muncesc mult peste cât ar fi normal, iar când ajung acasă sunt conectați permanent la tot ce înseamnă media. Sunt bombardati cu informații în diferite forme, timpul pentru ei devenind practic inexistent. Ceea ce duce la o deconectare totală de propria ființă, la creșterea nivelului de stres, extenuare fizică și mentală precum și un adânc sentiment de lipsă de sens. 

Sunt aproape 10 ani de când mă preocupă aceste întrebări…era pe vremea când business-ul meu era în plină creștere, gestionam mai multe locații în țară, iar numele-mi era recunoscut și apreciat ca un bun specialist în domeniul spa. Insă, când am început să mă întreb cu sinceritate dacă asta înseamnă o viață de succes pentru mine, răspunsul lăuntric este un mare nu…Pe mine personal, m-a făcut să mă gandesc foarte serios la ce însemna acel succes…M-a determinat să analizez de mai multe ori înainte de a răspunde afirmativ cererilor de colaborare, iar în timp, să renunț rând pe rând la acele proiecte care nu mai corespundeau noilor mele nevoi..nu, nu mi-a fost ușor să zic nu și să renunț încet încet la acea formă a succesului. Un succes superficial cum îl văd acum, un succes conectat mai mult la aprecierea exterioară decât la vocea interioară. Un succes bazat pe normele sociale mai mult decât pe ceea ce eram eu cu adevărat. În cazul meu, redefinirea succesului a fost declanșată de un eșec în business și de îmbolnăvirea cuiva drag, apropiat mie. Dar astfel de semnale sau puncte de plecare pot lua forme diferite pentru fiecare dintre noi…lipsa de sens,  boala, o dependență, starea de epuizare, sfârșitul unei relații, o carte inspirațională..oricare dintre aceste semnale pot să ne ajute să ne dăm restart. Ideea este să ascultăm mesajul cât mai repede și să începem schimbarea perspectivei. Evident că lucrurile nu se întâmplă imediat, avem nevoie de răbdare și perseverență. Vom avea momente de rătăcire, cu siguranță, însă vocea interioară ne va fi reperul, busola. 

In cartea sa, “Succesul redefinit”, Arianna Huffington ne propune niște criterii noi de măsurare a succesului: bunăstarea, înțelepciunea, miracolul vieții și dăruirea. Cred însă că fiecare dintre noi ne putem defini propriile criterii care ne aduc mulțumirea și fericirea. Ne putem stabili propriile criterii pentru succesul personal, fără să ne lăsăm influențați de definiția succesului dată de mediul exterior nouă. Te provoc să te oprești din goana ta zilnică, și să privești cu atenție dacă ceea ce trăiești este cu adevărat ceea ce te mulțumește și te împlinește. Si dacă răspunsul este nu, să îți găsești propriile criterii ale succesului.